Roelof: Gwen, fijn dat je bij ons bent
Dankjewel
Roelof: Je zat net even te spelen met de stick om wat foto’s te maken voor social media, werk jij veel met social media?
Ik werk veel met social media, in deze tijd is dat een must om je zichtbaar te maken. Zo kun je je als expert presenteren, niet alleen via je gesprekken maar ook via social media, waar ik ook een team op heb zitten wat dat doet.
Roelof: Dat pak jij erg professioneel aan. Dudok consulting, dat kan van alles zijn toch? Wat doe jij als consultant?
Ik doe feitelijk 2 dingen, ik richt me op het versterken van leiderschap in organisaties, en op executive search. Dat is het zoeken van leiders, directie.
Roelof: Je begeleidt dus leiders, maar je hebt ook een boek geschreven toch?
Ja, het heet “Mijn beste team ooit – In 7 stappen naar Golden Leadership”. Hierin staan heel veel voorbeelden van cases die ik met klanten heb gedaan. Ik heb eigenlijk de problemen en vragen waar leiders tegenaan lopen samengevat in een pit pack methode. In 7 stappen.
Roelof: Dus als je die 7 stappen volgt, zou je een goede leider kunnen worden?
Klopt.
Roelof: We gaan het straks hebben over wat een goede leider is, zou je eens een voorbeeld kunnen geven over wat je zoal doet als consultant? Jij gaat dus iemand helpen om zijn leiderschap te ontwikkelen? Dat is best wel abstract.
Het is ook een breed gebied en de vragen die ik meestal krijg hebben te maken met leiders die dingen verkeerd doen. Ze krijgen geen verbinding met het team, er zit geen vertrouwen in het team. Vaak wordt er gewezen naar het team,
maar als je wijst, wijzen er vaak 3 vingers naar jezelf. Dan gaan we kijken naar het team, wat er mis gaat. Of, we kijken eerst naar het team en dan naar de leider. Er zijn veel variaties.
Roelof: Er zitten veel mensen in een team, help je eerst de leider of eerst het team?
Dat hangt van de situatie af maar ik begin vaak met de leider.
Roelof: Wat kom je dan tegen? Je komt vaak vage klachten tegen, men weet niet goed wat hij fout doet.
Het goud is het beste natuurlijk, iedereen doet zijn uiterste best. Om een voorbeeld te noemen, hoe ga ik van eiland naar wij-land, hoe krijg ik verbinding?
Roelof: Hoe doe je dat?
Je moet je bewust worden van hoe jij en hoe anderen communiceren. Ik werk met een jonge CEO van een bedrijf, zeer gedreven. Hij had een team om zich heen met mensen zoals hijzelf.
In zo’n team zit te weinig complementariteit, iedereen doet maar wat en niemand die zich afvraagt of ze wel goed bezig zijn. Ik breng dit in kaart via assessments, ik meet gedrag, drijfveren en EQ. Dat brengt het team in kaart. Dan ga ik met de leider op zoek naar wat er mist.
Hoe krijg je hier structuur in?
Roelof: Ik moet denken aan een auto, iemand is het stuur, de ander het gaspedaal en weer een ander de rem.
Ja, je hebt alles nodig. Iedereen speelt een rol. Als alle rollen hetzelfde zijn, dan missen er dingen.
Roelof: Die CEO, hoe heb je dat dan aangepakt?
Na zo’n assessment ziet het team het probleem ook, ze lijken erg op elkaar. Dan kijk ik wat er kan gebeuren om de ontbrekende facetten in te vullen, welk gedrag is nodig? Het kan ook zijn dat er andere mensen moeten komen. In het betreffende team zijn er nogal wat mensen vertrokken, het liep niet.
Bijvoorbeeld de manager, die vloog alle kanten op. Nu zit er een gedegen persoon die veel meer denkt, een team komt zo in balans. Het kan ook zijn dat leiders met een persoonlijk probleem uit het verleden zitten, waar ze last van hebben. Daar kan therapie voor nodig zijn.
Roelof: Dan ben je een psycholoog.
Ik ben geen psycholoog maar heb wel technieken om dat op te lossen. Je moet zelf goed werken om je team te kunnen aansturen. Veel leiders worstelen met energie en tijd. Ze zijn moe en als er dat wat gebeurt in het privéleven, dan kan het misgaan.
Roelof: Hoe los je dat op?
Er hoort verdriet bij maar als iemand daar na een hele lange tijd nog mee zit, is het goed om daar wat aan te doen. Het kan ook boosheid zijn, een goede leider die wel eens uit zijn slof schiet is niet goed te vertrouwen. Dat kan een team aantasten.
Roelof: Hoe was het nou om zo’n boek te schrijven?
Nou, het was wel een kluifje. Er komt heel veel bij kijken. Ik ben vorig jaar met een andere vrouwelijke ondernemer naar Portugal geweest, waar we 2 weken hebben geschreven. Zo kun je elkaar accountable houden. Daar heb ik het grootste deel van het boek geschreven.
Roelof: In 2 weken, dat is best knap.
Na die 2 weken was ik het ook wel zat. Ik heb het toen door mijn werk een tijd laten liggen een aan het eind van het jaar weer opgepakt. De uitgever heeft mij ook accountable gehouden, het was een reeks van beslissingen rondom de layout van het boek.
Roelof: Vond je dat leuk?
Het was leuk maar soms liet ik het over aan de experts. Klanten vinden zich ook in het boek, door de cases.
Roelof: Heb je al reacties gehad van klanten?
De meesten zullen zichzelf niet herkennen omdat ik de namen heb veranderd.
Roelof: Maar je hebt al wel mensen wat laten lezen?
Ja en die reacties waren ook positief. De marketing rondom dat boek gaat nu opgezet worden.
Roelof: Vind je het leuk om in de schijnwerpers te staan?
Ja, vind ik wel leuk. Ik hou ervan om een zaal toe te spreken. Ik heb ook een hele sterke drijfveer, om anderen beter te maken. Daarom doe ik dit werk. Ik geniet als ik de groei van mensen zie. Vandaag had ik een jonge vrouw, een manager bij een groot bedrijf.
Een hard type, had een soort masker op. Ik heb een meting van haar gedrag gedaan, ze kwam voor de 2e keer bij mij en er zat gewoon een hele andere vrouw. Ze had haar masker afgedaan en erg veel geleerd. Haar directeur zei dat Gwen weer iemand had wakker gemaakt.
Dat maakt mij blij, als mensen aan de slag gaan. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van hun eigen kunnen.
Roelof: Hoe zou dat komen?
Dat hangt erg van de bedrijfscultuur af. Vanmiddag sprak ik iemand die al 12 jaar bij een luchthaven werkt, maar nu was vastgelopen. Hij had nog nooit een training gehad, wat lag aan hemzelf en aan de directie. Dat gaat mis, er is geen verbinding meer.
Roelof: Je zei dat je het leuk vindt om op het podium te staan, zou je cabaretier kunnen zijn?
Ja dat zou ik wel kunnen zijn ja. Ik zou het wel leuk vinden om dat met iemand samen te doen, een gekke act of zo.
Roelof: Zou je eens wat voor kunnen doen?
Dan word ik niet meer serieus genomen, wat natuurlijk van de groep waarvoor je het doet afhangt. Ik kan me goed aanpassen aan wie er tegenover me zit. Ik kan dan wat sneller of langzamer praten.
Roelof: Wat drijft je in het leven?
De sterke behoefte om anderen beter te maken. Dit komt vanuit mijn tijd als juf, waar ik niet veel over heb gepraat. Ik leerde dat ik teveel energie had voor het basisonderwijs. Je kunt kinderen maken en breken. Ik denk niet dat alle leerkrachten zich dat beseffen. Ik ben toen ook orthopedagogiek gaan studeren en was zeiltrainer. Ik hielp anderen om goud te halen en dat vond ik heel mooi. Daarna ben ik het bedrijfsleven ingegaan. Bij het bedrijf waar ik begon ben ik snel algemeen directeur geworden. Daarna ben ik in Amerika gaan werken en later headhunter geworden.
Ik wilde altijd mensen wat meegeven en ben begonnen met leiderschapstraining door internationale scholing. Ik probeer al jaren mensen in het bedrijfsleven sterker te maken.
Roelof: Sport je veel?
Ik ben wedstrijdzeiler geweest en doe tegenwoordig aan wielrennen. Ik heb de Alpe d’Huzes beklommen en hou van wandelen in de natuur. Ook ga ik naar de sportschool en hou ik van SUPppen (Stand Up Paddling). Het is voor leiders belangrijk om het hoofd leeg te maken, dus doe ik ook aan yoga en mediteren.
Roelof: Veelzijdig dus, terug naar je boek. Is het in je boek terug te vinden dat mensen een team nodig hebben om beter te worden?
Ja, er zit een persoonlijk stuk aan omdat je leiding moet geven aan je eigen leven. Daar begint het mee. Twee is hoe je met je team de beste resultaten kunt halen door elkaar talenten te gebruiken. Dat is lastig voor een leider.
Via de methode kun je kijken in welke fase je team zit. Hoe krijg ik vertrouwen, betrokkenheid? Hoe hou ik mezelf accountable? Ben ik zelf betrouwbaar. Pit pack staat voor phases, involvement, trust, processes, accountability, communicatie (het grootste hoofdstuk) en key. Dat zijn de hoofdstukken. Het laatste hoofdstuk is belangrijk omdat dat je als leider fit bent. Kom erachter hoe je fit wordt, dat is de key.
Ik ben ook internationaal bezig om leiderschap te versterken, zoals in Rwanda, waar ik een cursus geef.
Roelof: Waar sta jij over 5 jaar?
Ik ben nog lang niet klaar maar zou wel vaker op het podium willen staan. Als ik de kwaliteit van leiderschap in organisatie kan verhogen, waardoor er resultaten met plezier worden gehaald, dan is mijn hart ook vervuld. Daar word ik blij van.
Roelof: Ik zie je helemaal glimmen. Wat is je website zodat mensen je kunnen vinden?
www.dudokconsulting.nl