Het afgelopen weekend bezocht ik met een goede vriendin in Amsterdam in de Albert Cuypstraat het pittoreske restaurant TRUST. Je begrijpt dat alleen al de naam mij erg aanspreekt. Mijn e-boek draagt immers dezelfde naam.
Wat mij ook nieuwsgierig maakte is het motto: Come as you are. Pay as you feel. Hier gaat het om waardebepaling achteraf.
De vriendelijke medewerkers namen de tijd om ons uit te leggen hoe het werkt. Geniet hier als je er bent en vraag je zelf achteraf de vraag “wat is het mij waard?” verder leggen zij ook uit dat de bediening iets langer kan duren, omdat zij geen stress willen in de keuken. Wat bijzonder, want nergens zijn prijzen te zien en de gerechten zijn werkelijk heerlijk. En aan alles is aandacht besteed, waardoor wij ons als gast meer dan welkom voelden.
Wat is het mij waard?
Het moeilijkste moment vond ik de waardebepaling. Wij hebben daar samen uitgebreid over gesproken, want we wilden tenminste een eerlijke prijs betalen en liefst iets meer, omdat de kwaliteit van het gebodene uitstekend was.
We zien deze concepten vaker, vooral in de horeca, maar ook in andere vormen van dienstverlening. En wat blijkt? De ondernemers verdienen vaak meer dan de economische waarde die voor de producten/dienstverlening staat. Durven wij zo’n vertrouwen te hebben dat wij de klant laten betalen wat zij het waard vinden? Werkt dat?
Maar hoe zit dat in jouw business? Je ziet ook steeds meer mengvormen komen. In de advieswereld zie je wel eens dat gewerkt wordt met een basistarief en daar bovenop komst een extra tarief bij succes. Of denk aan een bepaald bedrag als de klanttevredenheid goed is (bijvoorbeeld een 7) en een hoger bedrag (8 of 9) als je bovengemiddeld hebt gepresteerd in de ogen van de klant. Dan combineer je waard creatie met een flexibele prijsstelling.
Ik ben reeds gestart met de 1-op-1 sessies, waarbij ik vooraf aangeef wat mijn tarief is en waarbij een klant na de eerste sessie kan bepalen wat hij/zij het waard vond. En het werkt, want ik heb het vertrouwen dat ik voor velen al in een eerste sessie het verschil kan maken.
Wat is het jou waard? Wat is jouw ervaring met waardebepaling achteraf?
Ik ben nog op zoek naar de verschillende vormen om prijsstelling en waarde leveren te combineren. Een ding weet ik zeker: hoe meer je er in stopt (levert), hoe meer je er uit haalt.
Ik ben erg benieuw naar jouw visie hierbij.
Heb je ervaring hiermee?
Laat het mij hieronder weten in het commentaarveld!