Wat zijn de business lessen die wij als leiders kunnen leren van Max Verstappen en Maarten van der Weijden? Trouwens: niet alleen in de business, maar overal en voor iedereen, zakelijk en privé. Wat een prachtige sportmomenten hebben deze twee topsporters ons afgelopen maand gebracht! Ik zat op het puntje van mijn stoel….
Golden Leadership
Beiden gingen voor goud, het hoogste doel in de sport. Maarten ging zwemmend voor een bovenmenselijke afstand: bijna 200 kilometer zwemmen. Om zo geld op te halen voor onderzoek naar kanker.
Max Verstappen ging voor de hoogste plek op het podium in Oostenrijk. Dat deden zij niet alleen, maar daar droegen hun teams aan bij.
Want álles moet kloppen. Alleen de beste sporter met het beste team wint. En dat is gouden leiderschap, golden leadership.
Wat kunnen we leren en toepassen van Maarten en Max. En wat kunnen we ook leren van andere topsporters? Wat is datgene dat we altijd zien bij grote sporters? En ook bij grote leiders?
1. Stel hoge doelen
Stel hoge doelen en leg de lat hoog. Dat is in onze cultuur al bijzonder: in onze cultuur geldt het stellen van realistische doelen. En “doe maar gewoon….” Wie daar bovenuit durft te steken, maakt al het verschil. Heb lef! Wat is het voordeel van het hoog leggen van de lat?
Ik herinner mij het moment dat ik de opleiding volgde tot internationaal NLP Trainer bij Tad James. Het was een van mijn meest intensieve opleidingen en we werden uitgedaagd om de lat zeer hoog te leggen. Eén kleine fout tijdens een onderdeel en je mocht opnieuw beginnen. Waarom? Tad James hanteert hoge standaarden voor zijn internationale trainers. Als hij niet het hoogste eist van zijn toekomstige trainers, dan wordt de kwaliteit in de praktijk minder. Een mooi uitgangspunt.
2. Blijf proberen
Blijf proberen en geef niet op.
Toen Maarten in Leeuwarden aankwam liet hij weten:“Als het niet lukt, probeer je het nog een keer”.
En als iets niet lukt, dan heb je niet gewonnen, maar wel geleerd voor de volgende keer. Zoals schaatser Mark Tuitert onlangs zei: “Je wint of je leert:”.
De start van Max in Oostenrijk was dramatisch en menigeen dacht op dat moment hetzelfde: “dit gaat het niet meer worden”. Niets was minder waar. Max bleef doorgaan en proberen: hij probeerde meerdere keren in te halen nadat het niet lukte, probeerde meerdere instellingen van zijn motor uit met zijn team (tijdens de race). Ik moet hierbij ook denken aan de jaarlijkse actie “Alpe duZes”, waar door de deelnemers geld wordt ingezameld voor kankerbestrijding. Het motto is hier: “Opgeven is geen optie”, blijven gaan, blijven proberen. Ik heb meerdere keren meegedaan en heb toen ook echt zelf ervaren hoe dit mij hielp tijdens de klimmen naar boven. Blijven gaan, blijven proberen.
3. Tapering
Tapering (of taperen) betreft een bewust proces om te ontspannen. Dat betekent zo min mogelijk doen. Het is een term uit de sport. Toen Maarten daags voor zijn zwemtocht werd gevraagd of hij nog veel trainde gaf hij aan dat hij juist zo veel mogelijk rustte.
Sebastiaan Verschuren, een van de oud Olympisch zwemmers, omschrijft het heel mooi:
“De taper noem ik altijd ‘de mooiste tijd van het jaar’. En dat is het ook; ineens voel je weer energie het lichaam instromen en ben je weer helemaal helder. Niet dat ik het afgelopen jaar totaal geen energie heb gehad, maar als je voelt dat je echt uitrust – na bijna 50 weken trainen – voelt dat wel zo. Taperen in het zwemmen is belangrijk. Of beter gezegd: de timing ervan. Je wilt op precies de goede dagen op de piek van je kunnen zitten. Een paar trainingen te hard of te rustig zwemmen kunnen dat verschil al maken. Aan de planning houden, niet te rustig en niet te hard trainen is dan ook van belang. Taperen is dus eigenlijk gewoon uitrusten, en elk lichaam heeft daar wat anders voor nodig. Afbouw in kilometers en trainingsuren heeft iedereen, maar de mate waarop verschilt per persoon…
Taperen is vooral gewoon op bed liggen, je favoriete serie kijken en goede muziek luisteren. Zo min mogelijk doen. En da’s na 50 weken keihard trainen best lekker.”
Ik noem het taperen in het zwemmen of bij andere sporten vaak als voorbeeld. Ons lichaam en onze geest moeten af en toe uitrusten. Je moet de batterij kunnen opladen: fysiek, mentaal en emotioneel. Hoe doe jij dat?
4. Ondersteuning
Ondersteuning geeft vleugels, of niet? Hoe langer de zwemtocht van Maarten duurde en hoe zwaarder het werd, hoe meer mensen hem vanaf de kant en vanaf het water toeschreeuwden: “HUP Maarten!”. Maarten vertelde dat hij daar veel kracht uit geput heeft. En in Oostenrijk tijdens de Formule1 race waren grote gedeelten van de tribunes oranje gekleurd. En bij elke succesvolle inhaalactie van Max hoorde ik het gejuich van de Nederlandse fans boven de motoren uitkomen. Hoe gaaf is dat?
Ondersteuning bij wat je doet. Hebben we dat niet allemaal nodig? Ongeacht wat je presenteert en wat je rol is. Als je als ondernemer en/of als leidinggevende je team en je medewerkers ondersteunt voelen ze zich maximaal betrokken en zetten ze extra stappen.
Zo ontwikkel je jouw beste winning team.
Wil je meer lezen over het bouwen en behouden van jouw winnende teams? Lees dan het boek “Mijn Beste Team Ooit! In 7 stappen naar Golden leadership”. Nu óók beschikbaar als e-book en luisterboek. Of neem verder een kijkje op onze (vernieuwde) website.