Afgelopen Juni werd ik door het grootste informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland ‘sport knowhow XL’ geïnterviewd.
Er werden mij 5 vragen gesteld: als ex-wedstrijdzeilster, als sportbestuurder, als management consultant en als auteur.
Wat jullie wellicht niet weten is dat ik van kinds af aan altijd heb wedstrijd gezeild. Toen ik 8 jaar was werd ik voor het eerst in een bootje gezet. Het werd mij “met de paplepel ingegoten”. Daarna heb ik nationaal en internationaal vele wedstrijdwateren gezien. En ik was lange tijd bondscoach van het Nederlands jeugdteam en van het Nederlands paralympisch team.
Niet voor niets maak ik regelmatig een vergelijk tussen leiderschap en topsport in mijn boek “Mijn Beste Team Ooit!”. Ik vind dat topsport en het bedrijfsleven helemaal niet zo ver van elkaar af liggen. Hier noem ik enkele overeenkomsten tussen topsport en het bedrijfsleven.

Resultaatgerichtheid

Zowel het bedrijfsleven als de topsport zijn resultaatgericht. Toegegeven dat het bedrijfsleven een bredere scoop heeft en je loopbaan veel langer is.

Betrokkenheid

Betrokkenheid is een ‘gamechanger’. Betrokkenheid wordt ook wel eens de ‘emotionele infrastructuur’ genoemd. Met betrokkenheid gaan alle betrokkenen het verschil maken.

Accountability

Ook wel de weg naar succes genoemd. Binnen sportteams en binnen teams in het bedrijfsleven moet je van elkaar op aan kunnen.

Continuous improvement

Permanente verbetering (of Kaizen): altijd op zoek naar mogelijkheden tot verbetering en mogelijkheden om overtollige handelingen te elimineren. In het bedrijfsleven wordt het als een populair fenomeen omschreven, in de topsport is het volgens mij nooit anders geweest. Constant verbeteren is inherent aan topsport.
Kijk bijvoorbeeld naar de enorme ontwikkelingen in de top van de zeilsport: de America’s Cup. Het is één van de oudste internationale sportevenementen en in 2017 was weer te zien hoe op efficiënte wijze gebruik gemaakt werd van de nieuwste innovatieve technologie.

Taperen

Het begrip ‘taperen’ komt uit de zwemwereld. Het betekent dat zwemmers na een trainingsperiode en voor een evenement gas terug moeten nemen om zodoende hun volle potentieel te benutten tijdens een wedstrijd. Mijns inziens kan het bedrijfsleven hier van leren. Wanneer er veel te gebeuren staat is er geen één leider die denkt aan een break, maar wat zouden de gevolgen zijn wanneer er wel een adempauze ingelast wordt?
Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“. Of wil je weten hoe jij je Leiderschap verder kunt ontwikkelen? Neem dan nu contact met me op!