YESS! De vrouwen hebben het EK gewonnen. En dat zal niemand ontgaan zijn!
Wat had ik graag gevoetbald……
Op de lagere school speelde ik regelmatig met de jongens een potje voetbal.
Dat voetbal ook een populaire en sterk groeiende sport zou worden wist ik toen nog niet.
Ik ben uiteindelijk gaan wedstrijdzeilen….
En toen de Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht mij vroeg om voorzitter te worden van de Raad van Bestuur hoefde ik niet lang na te denken. Ik had toen al veel bestuurlijke ervaring in de sport, maar nog niet in de voetbalwereld.
“Waarom doe je dit Gwen?” en “Wat heb jij met voetbal Gwen” waren en zijn de meest gestelde vragen. En mijn antwoorden waren en zijn:
Waarom vrouwenvoetbal?
- Vrouwenvoetbal verdient het om meer en beter op de kaart gezet te worden en te professionaliseren. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.
- Vrouwenvoetbal in de regio nieuw leven inblazen (topsport en breedtesport), nadat FC Utrecht (de betaald voetbalorganisatie) de vrouwen ‘buiten de deur’ gezet had.
- Eredivisiespeelsters leveren een belangrijke maatschappelijke bijdrage door clinics in achterstandswijken te geven, waardoor meer vrouwen door de laagdrempelige sport voetbal in beweging komen.
- Verbinding met de betaald voetbalorganisatie van FC Utrecht weer tot stand brengen.
Naakt leiderschap
Hoe moet je het vrouwenvoetbal dan op de kaart zetten?
International Merel van Dongen zei onlangs in een interview:
“We krijgen pas echt aandacht als we naakt gaan voetballen”.
Niet voor niets hebben destijds de vrouwen van FC Utrecht overwogen om een pikante, sexy kalender uit te geven.
Leiderschap – ook in het vrouwenvoetbal – wordt bereikt door resultaten neer te zetten, te presteren. En door vooral jezelf te blijven. En dat vergt met name in het vrouwenvoetbal een lange adem! Dat is in figuurlijke zin naakt leiderschap: puur doen en puur blijven.
Daarom genoot ik van goede wedstrijden met mooie resultaten en veel aandacht: van de media en van het publiek. En dat is gebeurd!
De penetratie in het bedrijfsleven is vergelijkbaar geweest: vrouwen aan de top was (en is nog) een lange weg. Lang hebben vrouwen zich mannelijk gedrag en kleding aangemeten om geaccepteerd te worden in de mannenwereld.
Nu is er veel meer acceptatie, het besef van toegevoegde waarde en wordt duurzaamheid gerealiseerd als vrouwen en mannen opereren vanuit hun uniciteit, hun eigenheid. Puur.
Zwarte bladzijde
Ik heb mij vergist, wij hebben ons als bestuursleden van de Stichting Vrouwenvoetbal vergist.
Voor mij was het vanzelfsprekend dat er binnen sportbonden en –verenigingen sprake is van mannen, vrouwen en jeugd. En dat er sprake is van topsport-en breedtesportontwikkeling. En daar bouw je vervolgens een concept omheen…..
Dat bleek niet zo te zijn. FC Utrecht was (nog) niet geïnteresseerd in vrouwenvoetbal, leverde ook nauwelijks support. Het draait om de mannen. En wat heb ik nog meer toe te voegen als de eigenaar letterlijk zegt:
“Vrouwen horen niet op een voetbalveld, vrouwen horen achter het aanrecht”
(waar gebeurd).
Met weinig media aandacht is het voor grote sponsoren ook niet interessant om in te stappen. We zaten dichtbij een paar hele grote sponsoren. Uiteindelijk heeft de Stichting drie jaar geleden haar faillissement moeten aanvragen.
Terwijl we op topniveau meespeelden in de BeneLeague competitie, terwijl de clinics voor voetbalmeisjes uit de regio Utrecht bomvol zaten, terwijl Ajax en PSV net ook met een eredivisieteam waren begonnen.
Ik heb geleerd dat steun van de Betaald Voetbal Organisatie (BVO) erg belangrijk is. Zo is Ajax pas van start gegaan toen het gehele bestuur achter het vrouwenvoetbal stond.
Ik denk en hoop dat na de populariteit van het EK 2017 en de prestaties van het Nederlandse team ook FC Utrecht het vrouwenvoetbal gaat omarmen en er energie in gaat steken. Het valt niet meer te negeren.
De lange weg van het vrouwenvoetbal in Nederland
Vrouwen werden in het voetbal nog te veel met mannen vergeleken. Promovenda Nathanje van den Heuvel gaf het in een interview treffend weer:
“Op het veld wordt van topvoetbalsters verwacht dat ze zich volop gedragen als man, ze moeten doorzetten, dominant en agressief zijn, pijn kunnen lijden”.
Zij geeft aan dat pijn lijden hoort bij topsport, maar dat bij voetbal die pijn expliciet verbonden is met mannelijkheid. Spektakel is commercieel interessanter: nog harder, nog sneller, nog hoger.
En dan de rol van de journalistiek de afgelopen weken. De meeste sportjournalisten zijn man en vaak geven ze aan dat vrouwenvoetbal een slap aftreksel is van ‘het echte werk’.
Daarom was het goed om ex-voetbalsters in studio’s en rond de velden te zien met het EK. Waaronder Anouk Hoogendijk, oud speelster van Ajax en van FC Utrecht. Krachtig, neutraal, puur!
Onderzoek van de Technische Universiteit in München wees al eerder uit dat vrouwen sneller de wedstrijd hervatten na een doelpunt, zich minder aanstellen, minder lang op de grond liggen en meer respect tonen voor beslissingen van de scheidsrechters.
Deze vrouwen moeten langer en harder werken om resultaat te bereiken. Het zijn doorzetters, die veel, heel veel, voor hun sport over hebben. En nog steeds staat daar weinig beloning tegenover.
Na het EK 2017
Prachtig om te zien hoe de publieke belangstelling groeit. De NOS was actief aanwezig. De grote media aandacht trekt hopelijk weer sponsoren aan waardoor voetbalsters ook in Nederland op een gegeven moment full-prof kunnen worden.
Nu gaan de beste spelers nog naar de Europese topploegen in Duitsland, Zweden, Frankrijk en sinds enkele jaren ook Engeland. Maar liefst 13 van de 23 speelsters van de Oranje Leeuwinnen speelt bij een buitenlandse club.
Ik hoop dat:
- de KNVB meer en professioneler om zal gaan met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Topvoetbalsters kunnen rolmodellen worden voor meisjes, die dromen van een carrière in het vrouwenvoetbal. Bij de KNVB staan er momenteel 153.000 vrouwen geregistreerd, daar kan men niet meer omheen.
- Iedereen ziet dat vrouwen een nieuwe dynamiek binnen voetbalclubs geven. Ze zorgen voor aanwas bij de clubs.
- meer sponsoren het vrouwenvoetbal gaan ondersteunen, waardoor de topsport nog sneller groeit en professionaliseert.
- meerdere nationale clubs gaan starten met een eredivisie vrouwenteam. Waarbij de ondersteuning van de BVO belangrijk is. Het wachten is binnenkort op de toetreding van Feyenoord. Wat gaat de bijdrage van FC Utrecht worden?
- Meer vrouwelijk kader wordt opgeleid, waaronder scheidsrechters, trainers, keepertrainers, etc.
De Nederlandse vrouwen gingen voor Goud, Golden Leadership.
Onder leiding van Sara Wiegman lieten zij zien wat die 7 stappen naar goud inhouden, de PITPACK methode. Het bouwen van een team, onderling vertrouwen en betrokkenheid, accountability, communicatie (intern en extern) en inspanning en ontspanning in balans. Klasse!
Wil je meer lezen over het bouwen van een succesvol team?
Lees dan “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“.
Credit foto’s: Erno Hannink