Gwen over Leiderschap in New Business Radio 15 juni 2021

Op dinsdag 15 juni zat Gwen Dudok van Heel, oprichter van Dudok Consulting, in de uitzending over Leiderschap van Business Open 3.0 bij New Business Radio. “Het versterken van mens en organisatie is Gwen haar passie en ze gelooft er in dat goed niet goed genoeg is.”, introduceert Roelof Meijer.

Leiderschap, een belangrijk onderwerp in organisatie. “Wat is voor jou leiderschap?”, vangt Roelof aan.

“Leiderschap kent vele definities. Het gaat om het motiveren van medewerkers, het behalen resultaten en het inspireren van mensen. Het inspireren en beïnvloeden van anderen met als doel om de ambitie van een organisatie: missie, visie, en doelen, te bereiken.”, vertelt Gwen. “Dat betekent dat je jezelf goed moet kennen, daar begint het mee.”, voegt ze toe.

Luister het fragment terug of lees hieronder verder

Luistertijd: 8 minuten

 

Hoe zit dat bij jou zelf?

“Het leven is een ontdekkingstocht. Ontwikkeling belangrijk voor mezelf en ook voor m’n klanten.”

Wat is nu belangrijk voor een leider?

“De mix van dingen. Een goede leider onderscheid zich met een duidelijke visie. Die weet z’n team mee te nemen op zijn of haar reis. Draagt het uit. Goede leiders weten hun leiderschap ook aan te passen aan elk individu, elk team en naar de context.”

Gwen geeft veel trainingen aan leiders.
Wat kom je vaak tegen waar het mis gaat?

“Ik krijg vaak de vraag: kun je wat met m’n team doen? Ik geef deze vraag altijd terug. Ik begin met de leider zelf. Als de verbinding er niet is tussen leider en team, heeft het namelijk geen zin.”

Hoe onderscheiden goede leiders zich?

“Los van een duidelijke, visie en het meenemen van de mensen is een goede leider ook bereid te leren. De leider moet sneller leren dan de medewerkers en feedback aanmoedigen, daar leer je van. Een goede emotionele intelligentie is ook heel belangrijk. Dit gaat om 1. de mate van zelfbewustzijn en 2. het sociaal bewustzijn, ook wel empathie: hoe lees je anderen en ga je daar mee aan de slag. Het EQ is ontwikkelbaar, maar goede leiders hebben van nature vaak een hoog EQ.”

Leiders, directeuren, ondernemers. Jij werkt veel met ondernemers.
Hoe verhouden ondernemerschap en leiderschap t.o.v. elkaar?

“Als ondernemer heb je vaak sowieso een financieel doel. Als je onderneming groeit, betekent dat je mensen aanneemt. En dan komen vaak de problemen. Je geraakt in de waan van de dag, gaat alles zelf doen, kent je medewerkers niet goed terwijl je veel ballen in de lucht houdt en de controle probeert te houden. Dan moet je de shift maken naar leiderschap. Jezelf beter leren kennen en prioriteiten stellen: wat ga je managen en wat ga je delegeren. Op het moment dat je dingen naar je team gaat overdragen, komt teamontwikkeling om de hoek kijken. Ondernemers die leiding gaan geven, moet zich sneller ontwikkelen dan hun medewerkers.”

Moet elke ondernemer ook een goede leider zijn?

“Ja en nee. Als je groeit en medewerkers aanneemt, ja. Mijn filosofie is als je goed leiderschap hebt, dat je moeitelozer groeit, resultaten makkelijker bereikt en je sneller innoveert. En je een veilige omgeving voor je medewerkers creëert zodat zij hun nek durven uit te steken en voor je gaan. Als je groeit moet je dus snel leiding leren geven.”

“Ik werk ook met aandeelhouders die zeggen ik wil nog even doorgroeien. Of die willen snel kopen en weer verkopen. Maar zolang je zelf aan het roer staat moet je leidinggeven.”

Als je in één zin leiderschap wilt benoemen, wat is dat dan. Een goede definitie dus.

“Vanuit goede kennis van je zelf maatwerk verrichten in de afstemming en aansturing naar individuen en teams om zo het bedrijfsresultaat te moeiteloos te bereiken. Én een veilige omgeving voor medewerkers te creëren.”


Wil je meer weten over leiderschap? Klik dan hier voor alle artikelen die Gwen heeft geschreven over en voor leiders. Meld je hier aan voor de Dudok Consulting Nieuwsbrief voor nog meer nieuwe kennis over leiderschap, communicatie, organisatie- én teamontwikkeling.

Meer artikelen

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Ik wil niet voor jou werken

Ik wil niet voor jou werken

Lees verder
Peakperformance

Peakperformance Mindset: zó doe je het!

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt