Talent en leiderschapsontwikkeling

Ik werd onlangs gevraagd om Tanja, managementteamlid van een middelgrote organisatie, te begeleiden. De directeur en Tanja waren elkaar de afgelopen periode ‘kwijt geraakt’. Ze begrepen elkaar niet meer en beiden hadden er last van. De voldoening was weg, aan beide kanten. Eenmaal aan het werk met Tanja bleek dat zij de afgelopen 15 jaar nog nooit geïnvesteerd had in haar eigen ontwikkeling. De directeur en zijn voorgangers hebben het nagelaten om het talent binnen de organisatie te ontwikkelen. En Tanja had ook nooit aan de bel getrokken; zij moest leren om voor zichzelf en haar ontwikkeling op te komen. Hier geldt: stilstand is achteruitgang.
In dit artikel ga ik in op hoe je meer uit talent haalt en hoe het de groei binnen de organisatie beïnvloedt.
De druk op de arbeidsmarkt en de snelheid van de marktontwikkelingen betekenen dat er nog meer in talent geïnvesteerd moet worden en dat er nog meer uit talent gehaald moet worden. Waarom? Op de eerste plaats moeten medewerkers in staat zijn om aan te (blijven) sluiten bij de eisen die aan hen en aan de organisatie gesteld worden. Op de tweede plaats betekent investeren in persoonlijk leiderschap ook dat medewerkers gemotiveerd blijven.

Binden, boeien en behouden

Het thema “Binden, boeien en behouden” is weer zeer actueel.
Niet voor niets buigt HR management zich over strategisch personeelsplanning. De belangrijkste taak van leidinggevenden is volgens mij het binden, boeien en behouden van talenten binnen een organisatie.
Hoe? Met name door maatwerk aan te bieden op het gebied van begeleiding en coaching. Alleen dan worden de resultaten significant verhoogd: niet alleen financieel, maar ook op het gebied van werknemerstevredenheid, klanttevredenheid en betrokkenheid.

Strategische personeelsplanning

Talent en leiderschapsontwikkeling zijn de belangrijkste taken van het topmanagement. En de terechte vraag is dan ook wat de kwaliteit is van het topmanagement. Hebben zij een goed ontwikkeld eigen bewustzijn? Hebben zij kijk op en zetten zij in op de ontwikkeling van effectief leiderschap? Investeren zij in de organisatieontwikkeling, in de persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers? Te vaak merk ik dat er wordt teruggegrepen op het inzetten van procedures, controles, spreadsheets en dergelijke. Gelukkig zetten steeds meer bestuurders strategische personeelsplanning op de agenda.
Wat zijn de tips voor topmanagement om in te zetten op talent en leiderschapsontwikkeling?

6 Managementtips om de focus te behouden op talent- en leiderschapsontwikkeling

  1. Ontwikkel duurzame processen om organisatie breed talentontwikkeling te ondersteunen. Stem daarbij af wat de rol is van HR-management in het binden, boeien en behouden van talent.
  2. Zet in op gedeelde waarden.
  3. Wees een voorbeeld.
  4. Bewaak de cultuur die je binnen je organisatie voorstaat. Maak daarbij onderscheid tussen individuele begeleiding en organisatorische coaching.
  5. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Heerst er een cultuur dat er fouten kunnen worden gemaakt en dat dat als een leerproces wordt gezien en geëvalueerd?
  6. Leg je oor te luister, loop rond in de organisatie.

Wil je meer weten over leiderschapsontwikkeling en wat jij kunt doen op dat gebied? Vraag dan een gouden strategiesessie met mij aan.
Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“. Of wil je weten hoe jij je Leiderschap verder kunt ontwikkelen? Neem dan nu contact met me op! 

Meer artikelen

Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Lees verder

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder

Audio Samenvatting van “Mijn Beste Team Ooit!” op Spotify

Lees verder

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt