5 TIPS om jouw WOORDEN kracht bij te zetten

Voel jij het ook hoe je energie omhoog gaat als iemand een positief woordgebruik hanteert? En hoe klinkt het voor je zelf als je bepaalde krachtige woorden uitspreekt?Hier zie je wat jij kunt doen om het verschil te maken met jouw woorden:? The Power of Words. Je leest hier over 5 tips om jouw woorden kracht bij te zetten. Lees wat jij kunt doen om het verschil te maken met jouw woorden.

Woorden zetten je in beweging, bewust of onbewust. Door je bewust te zijn van de woorden die je kiest, maak jij het verschil: voor je zelf en voor je omgeving. En dat betekent weer dat de kwaliteit van jouw woorden direct invloed heeft op de kwaliteit van jouw leven en dat van anderen!

1. Formuleer positief

Het rare is dat ons onbewuste brein geen negatieven kent. Dus als je zegt ‘ik word niet ziek’, dan ‘programmeer’ je jouw brein juist om ziek te worden. Dit klinkt heftig, maar wees je je er van bewust dat het effect groot kan zijn. Draai het om en zeg ‘ik blijf/ben gezond‘. Als je anderen zoiets hoort zeggen, kun je vragen ‘…en wat wil je wel?’.

2. Zet actie in je woorden

Hoe vaak zeg je tegen jezelf ‘ik probeer het’? Als je tegen je zelf of tegen anderen zegt ‘ik doe het!‘, dan komt de actie er in. In ‘proberen’ zit namelijk geen actie. Let er eens op wat je anderen hoort zeggen.

3. Gebruik Grote woorden

Grote woorden noem ik het tegenovergestelde van verkleinwoorden. Met het gebruik van verkleinwoorden ontkracht je de betekenis van je woorden. Veel vrouwen hoor ik in dit verband vaak spreken over ‘mijn bedrijfje’. Wees je bewust hoe je je dan zelf kleiner maakt.

4. Ja, en….

Hoe vaak hoor je anderen zeggen: ‘ja, maar….’. Je weet vast al dat ‘ja maar’ gelijk staat aan ‘nee’. En vaak wordt er meteen een stelling achteraan gezet. Met de toevoeging ‘en’ behoudt een gesprek meer ruimte en is er meer begrip voor elkaar. “Ja, en….“.

5. Mogelijkheid en vrijheid

Wist je dat heel veel mensen een ‘moeten-allergie’ hebben? Ik heb daar zelf ook last van. Als iemand tegen mij zegt wat ik moet doen roept onmiddellijk dat bij mij op ‘ik moet niets’. En je je er zelf bewust van of en hoe je het gebruikt? Naar je zelf toe en naar anderen? Bekijk waar je het kunt vervangen door bijvoorbeeld willen, kunnen of zou kunnen.

Het bovenstaande kun je toepassen om zelf nog meer het verschil te maken met jouw communicatie. Als leider kun je je medewerkers hier mee laten groeien. En wat betekent dit voor je in je privéleven, naar je kinderen toe?
Een slogan van de KNVB ‘Zonder respect geen voetbal’ zou ik dan ook liever vervangen door ‘Alleen voetbal met respect!’. Zie je het verschil? Welke ervaring heb jij met krachtig woordgebruik? Laat het mij weten!

Wil je meer lezen over communicatie en beïnvloeding? Over leiding geven aan jouw team? Of over het laten groeien van jouw bedrijf?Lees dan het boek “Mijn Beste Team Ooit! In 7 stappen naar Golden leadership“. Of lees mijn tweede boek hoe je een beter bedrijfsresultaat kunt bereiken en valkuilen kunt voorkomen.

 

Meer artikelen

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Ik wil niet voor jou werken

Ik wil niet voor jou werken

Lees verder
Peakperformance

Peakperformance Mindset: zó doe je het!

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt