Tips voor een hoger energieniveau als leidinggevende!

Ben je moe? Heb je een gebrek aan energie? Gaat je energieniveau op en neer? Lukt het niet om stressveroorzakers te elimineren? Wees je er bewust van dat deze factoren direct van invloed zijn op jouw leiderschap. Wanneer jij te weinig energie hebt is het een flinke uitdaging om de energie in jouw team hoog te houden. Maar ook is het moeilijker om je team accountable te houden.

Wie goed voor zichzelf zorgt, kan voor een ander zorgen

Momenteel werk ik met enkele directieleden die worstelen met hun energieniveau. Een aantal krabbelen op uit een burn-out. Voor mij is dit reden om stil te staan bij dit onderwerp. Wanneer ik met deze directieleden kijk naar de oorzaak van het lage energieniveau dan komt dat meestal omdat zij niet goed voor zichzelf hebben gezorgd. Als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor anderen zorgen?
Zo werkt het in organisaties ook. Neemt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid op het gebied van fitheid? En letten we op het energieniveau van onze teamleden?

Ontspanning door fysieke inspanning

Van mijn klanten hoor ik vaak dat sport een belangrijke ontspanner is. Ontspanning door fysieke inspanning. Nog te weinig mensen weten dat echte ontspanning – zeker in deze wereld – steeds belangrijker wordt.

Tapering; pak je rust op de juiste momenten

Tapering betreft een bewust proces om te ontspannen. Dat betekent zo min mogelijk doen. Sebastiaan Verschuren, Olympisch zwemmer, omschrijft het op zijn website heel mooi:
“De taper noem ik altijd ‘de mooiste tijd van het jaar’.  En dat is het ook; ineens voel je weer energie het lichaam instromen en ben je weer helemaal helder. Niet dat ik het afgelopen jaar totaal geen energie heb gehad, maar als je voelt dat je echt uitrust – na bijna 50 weken trainen – voelt dat wel zo. Taperen in het zwemmen is belangrijk. Of beter gezegd: de timing ervan. Je wil op precies de goede dagen op de piek van je kunnen zitten. Een paar trainingen te hard of te rustig zwemmen kunnen dat verschil al maken. Aan de planning houden, niet te rustig en niet te hard trainen is dan ook van belang. Taperen is dus eigenlijk gewoon uitrusten en elk lichaam heeft daar wat anders voor nodig. Afbouw in kilometers en trainingsuren heeft iedereen, maar de mate waarop verschilt per persoon……. Taper is vooral gewoon op bed liggen, je favoriete serie kijken en goede muziek luisteren. Zo min mogelijk doen. En da’s na 50 weken keihard trainen best lekker.”
Het taperen in zwemmen of andere sporten zijn mooie voorbeelden van prestatie versus je energieniveau bewaken. Ons lichaam en onze geest moeten af en toe uitrusten, de batterij moet opgeladen kunnen worden: fysiek, mentaal en emotioneel. Hoe doe jij dat?

Mentaal ontspannen

We verzorgen het lijf door te sporten, een massage te nemen of door een bezoekje aan de sauna. Maar wanneer mag je geest even een bad hebben om te ontspannen? Even nietsdoen. In stilte zijn. We noemen het ook wel ‘even het hoofd leegmaken’. Niet voor niets zijn er zoveel mensen bezig met mindfulness. Leren concentreren, even niets fysieks doen maar je lichaam en hoofd verbinden door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen, yoga of een combinatie van beide.
Een mooi voordeel van mentaal ontspannen is dat de geest ruimte heeft en stilte ervaart, waardoor creativiteit gaat stromen. Dat gebeurt altijd, echt waar! Het zijn die momenten van stilte waar de beste ideeën opkomen.

Ritme en rituelen die bij jou passen

Kijk eens naar welke rituelen bij jou passen en welke jouw energielevel op de juiste manier beïnvloeden. Experimenteer met je ritme en voeg rituelen toe of verwijder ze. Doe dit net zolang totdat je de juiste combinatie voor jezelf gevonden hebt.
Een aantal voorbeelden waarmee je kunt experimenteren:

  1. Funday! Plan één doordeweekse dag in de maand voor jezelf. Op die dag doe je alleen de dingen waar jij energie van krijgt, waarvan je geniet. Geef de dag een fancy name.
  2. Plan “thinking time” Eén van mijn leraren, Keith Cunningham, een Amerikaanse business trainer, benadrukt regelmatig het belang van “thinking time”. Het wil zeggen dat je alleen gaat zitten in stilte en je neemt één vraag of probleem die je beantwoord wilt hebben. In je “thinking time” stel je jezelf alleen vragen zoals: “hoe kan ik….?”, “wat kan ik doen om…?”, enzovoort. Plan deze momenten in en gebruik er twintig tot dertig minuten voor. Als je het nog specialer wilt maken: gebruik een mooi en speciaal notitieboek hiervoor waarin je ook een lijst met vragen op kunt schrijven. Zoek een vaste plaats op. Zorg dat je geen prikkels om je heen hebt. Maak er een soort ritueel van.
  3. Ontspanningsoefeningen Er zijn vele ontspanningsoefeningen. Een eenvoudige en krachtige oefening is om je te concentreren op je ademhaling. Ga naar een plek waar je je ogen even kunt sluiten en concentreer je een aantal minuten alleen op de inademing en de uitademing. Voel hoe de inademing je telkens energie geeft en voel hoe de uitademing je steeds verder ontspant.
  4. Wandelen Maak regelmatig een korte wandeling, het liefst in de natuur en wees je bewust van de stappen die je zet.
  5. Cut off time voor digitale prikkels Bepaal voor jezelf hoe laat je jouw digitale schermen uitzet. Het lang en laat achter een computer zitten of naar tv kijken blijkt de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) te verminderen.

Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“.
Bewaren
Bewaren

Meer artikelen

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder

Audio Samenvatting van “Mijn Beste Team Ooit!” op Spotify

Lees verder

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt