Leiding geven op afstand- hoe houd je grip?

In deze tweede gedeeltelijke lock-down werken weer meer medewerkers thuis.Van mijn klanten hoor ik dat het nu lastiger is dan in het voorjaar. Omdat het al zo lang duurt en de veerkracht minder lijkt te worden.Voor leiders is het een nog grotere uitdaging om (weer) leiding te geven op afstand. Hoe houd je grip? Hoe houd je de verbinding met je team? Terwijl je het resultaat en het sturen op output niet uit de weg gaat?

Samen met mijn klanten leer ik ook van deze fase, ook voor mij is dit nieuw. Ik deel hier mijn inzichten en ik hoop dat je reageert als je aanvullingen hebt.

  1. Zorg voor je zelf

Goed voor je zelf zorgen is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om goed als leider te kunnen functioneren. Zoek – juist nu – naar jouw eigen balans en ritme. Hoe vaak en hoe lang ben je productief achter je PC? Hoe wissel je het beste werk en beweging af? Wanneer plan je pauzes in? Niemand presteert beter of meer na een dag zitten achter de PC, integendeel….

  1. Aandacht en betrokkenheid

    Iedereen heeft aandacht en betrokkenheid nodig, juist nu. Dat betekent dat je ook de professionals, die zelfstandig werken en normaal weinig aandacht nodig hebben, nu ook meer aandacht geeft. Daarbij is maar één vraag belangrijk: “Hoe gaat het met je?”.

  2. Geef feedback

Feedback is volgens mij een van de meest onderschatte vaardigheden. Feedback is bedoeld om gedrag te corrigeren (negatieve feedback) of om gedrag te bevestigen (positieve feedback). Ook tijdens leidinggeven op afstand is het goed om feedback te blijven geven. En een complimentje heeft iedereen nodig, juist in deze tijd. Dat geeft vertrouwen en doet medewerkers realiseren dat ze op de goede weg zitten. Meer over feedback geven lees je hier.

  1. Geef vertrouwen.

Vertrouwen is goed, controle is beter” is een bekende uitspraak. Met controle lijk je grip te houden. Versneld hebben veel leidinggevenden vertrouwen moeten geven en (meer) moeten loslaten. Combineer vertrouwen met duidelijkheid over te verwachten doelstellingen en resultaat. Als iemand wat meer sturing nodig heeft trek je de touwtjes wat aan, daarna laat je de teugels weer wat vieren.

  1. Vaststellen van prioriteiten

Prioriteiten verschuiven, zeker als men elkaar voor overleg niet meer frequent fysiek kan ontmoeten. Als leider kun je je teamleden helpen met het stellen van andere of nieuwe prioriteiten. Daarmee help je hen om duidelijkheid te krijgen en te houden. En medewerkers zijn gebaat bij duidelijkheid, dat geeft rust en richting.

  1. Communiceer meer en wees transparant

Om de binding optimaal te houden en te weten wat er speelt, helpt het om meer te communiceren. Daarbij is afwisseling in de communicatievormen ook belangrijk: bellen of online. Transparantie is nog belangrijker nu medewerkers elkaar niet of weinig fysiek zien. Deel als leider meer over wat er speelt, waar je mee bezig bent, bijzonderheden. Enzovoort. Bedenk hoe je maximaal transparant kunt zijn.

  1. Wees creatief

Wat kun je nog meer doen nu je leidinggeeft op afstand? Zeker nu de vanzelfsprekende ontmoetmomenten op kantoor weg zijn, zoals het “koffieautomaat-momentje”  of de vrijdagmiddagborrel. Ik hoor hele originele ideeën langskomen. Vraag ook je aan je medewerkers waar ze behoefte aan hebben. En wat het beste moment is om iets te organiseren. Wees creatief. Denk aan een virtuele borrel, een (pub)quiz, een challenge, et cetera.

Heb je suggesties waar ik ook weer van kan leren? Laat het mij weten.

Wil je meer lezen over leiding geven een jouw team of jouw organisatie? Lees dan mijn boeken:
Mijn Beste Team Ooit! In 7 Stappen naar Golden Leadership” en
In 10 Stappen Grip op Groei en Grilligheid. Ga voor een Beter Bedrijfsresultaat en Omzeil dure Valkuilen“.

 

Meer artikelen

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder

Audio Samenvatting van “Mijn Beste Team Ooit!” op Spotify

Lees verder

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt