10 Tips voor een sterke relatie met je leidinggevende

10 Tips voor een sterke relatie met je leidinggevende

Hoe gaat het tussen jou en jouw leidinggevende? Kan het beter? Nog beter?

Hierbij ontvang je 10 tips voor een sterke relatie met je leidinggevende.

Toen ik nog in loondienst was heb ik hele goede en inspirerende managers gehad. Zij gaven mij alle ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen en ze hadden vertrouwen in mij. Maar ik heb ook bazen gehad die ik het liefste achter het behang had willen plakken. De vraag is dan al gauw: vertrek ik of blijf ik?

Ga aan de slag en verbeter

Maar een nog belangrijker vraag is volgens mij; wat kan ik doen om een goede relatie met mijn leidinggevende op te bouwen en te behouden en daardoor mijn werkplezier te verhogen?
Als het lukt om jezelf die vraag te stellen, en je hebt het lef om daarbij ook naar je eigen karakter en je eigen patronen te kijken, dan is dat een overwinning op je zelf. Lukt dat altijd? Nee, natuurlijk niet. Er zijn twee personen betrokken bij de situatie, die allebei de wil moeten hebben om in elkaar te investeren. Het gaat hier om “win-win”.
Regelmatig begeleid ik sessies waarbij sprake is van een slechte, verstoorde relatie tussen een leidinggevende en één van zijn/haar directieleden, managers of medewerkers. Of denk aan de relatie tussen een bestuur en de directeur. Ik vind het mooi om te zien hoe deze relaties daarna beter of zelfs goed verlopen.

10 Tips voor een sterke relatie met je leidinggevende

Hierbij geef ik je 10 tips bij het ‘coachen van je leidinggevende’. Ik heb het over ‘hij’, maar dat kan uiteraard ook een ‘zij’ zijn. Misschien heb je nog aanvullende suggesties, die hoor ik graag van je!

  1. Onthoud dat hij ook een hart heeft, een mens is, dat hij ook gevoel heeft en waarschijnlijk ook last heeft van een verstoorde relatie. Durf ook jouw menselijke kant te laten zien en te delen of te vragen naar zijn persoonlijke ervaringen.
  2. Begrijp zijn doelen, prioriteiten en verwachtingen. Weet wat hij belangrijk vindt, weet wat hij wil, waar hij ’s nachts van wakker ligt. Dan kun je daar op inspelen.
  3. Weet wat jouw eigen doelen zijn, waar je op afgerekend wordt. Dat klinkt logisch, maar toch merk ik dat niet iedereen dat specifiek weet of daar dan vervolgens achter aan gaat. Hoe duidelijker hoe beter.
  4. Manage zijn verwachtingen. Dat betekent dat je duidelijk aangeeft waar je staat en wat je gaat doen, wat je gaat realiseren. En als blijkt dat je die afspraken niet kunt nakomen, meld dat dan en geef aan hoe en wanneer je het wel gaat oplossen. Dit heeft te maken met duidelijk en proactief zijn. Jouw leidinggevende wil weten waar hij aan toe is. Niets horen of zien wekt per definitie irritatie op.
  5. Stem af op zijn communicatiestijl. Observeer zijn typische lichaamshouding, zijn intonatie en zijn woordgebruik. En sluit hierbij aan. Vaak zie je bijvoorbeeld dat leidinggevenden direct, to-the-point, doelgericht zijn. Dan helpt het als je je verhaal ook op die manier houdt. Dit afstemmen, waar NLP nog veel verder in gaat, maakt al gauw een enorm verschil!
  6. Bereid je gesprekken goed voor. Als je weet wat jouw manager verwacht, als je weet wat je zelf belangrijk vindt en als je weet hoe je afstemt op jouw leidinggevende, dan kun je je gesprekken ook goed voorbereiden. Je komt dan beslagen ten ijs. Het geeft je ook meer zelfvertrouwen.
  7. Help hem succesvol te zijn. Hoe kun je hem helpen om met het bedrijf succesvol te zijn? Geef hem tips, geef relevante dingen die je in de omgeving hoort terug, kopieer een interessant artikel, etc.
  8. Geef complimenten: zoek de positieve dingen en benoem die. Je weet dat iedereen complimenten nodig heeft. En als je leiding geeft, krijg je minder vaak complimenten. Maar je hebt het net zo hard nodig als een ander. Geef overigens alleen een compliment als je het echt meent, dus doe het oprecht.
  9. Geef ook negatieve feedback. Voor velen vaak lastig, maar zo belangrijk om te groeien en anderen te laten groeien. Hierbij is de vorm waarin je het doet tegelijk de garantie voor succes. Die vorm zorgt er voor dat het niet als kritiek wordt ervaren. Meer over feedback geven lees je in dit artikel over feedback.
  10. Blijf professioneel! Beheers je emoties. Dat klinkt logisch, maar soms best wel lastig als het tegenzit. Ook maak ik mee dat mensen wegduiken, hun hoofd niet meer boven het maaiveld (durven) uit (te) steken.
    Een leidinggevende vindt het heel fijn en ervaart het als loyaal als mensen rechtstreeks iets tegen hem zeggen, in plaats van het tegen anderen te zeggen. Doorbreek dit, stap uit je comfortzone en/of zoek daarbij hulp van een mentor of coach, die je helpt bij je emoties en je weer op weg helpt. Meer over het vinden van een goede coach vind je HIER.

Dit zijn mijn 10 tips voor een sterke relatie met je leidinggevende.

Ik stel het zeer op prijs om ook jouw ervaring te horen. Welke tips kun jij nog toevoegen?
Wil je meer lezen over leidinggeven en leiding krijgen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“. Of (Tip 11): Laat het boek signeren en geef het boek aan jouw leidinggevende!
Bewaren

Meer artikelen

Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Lees verder

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder

Audio Samenvatting van “Mijn Beste Team Ooit!” op Spotify

Lees verder

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt