4 Succesvolle stappen om je doelen te bereiken

Om je doelen te bereiken is het belangrijk om ook af te rekenen met datgene dat je tegenhoudt.
Waarom doe je iets niet dat je wel zou willen, kunnen of moeten doen? Herken je dat bij je zelf? Alsof iets je tegenhoudt. We herkennen het allemaal en toch is het moeilijk om er zelf van af te komen. Al jaren begeleid ik leiders bij het elimineren van hun beperkende overtuigingen. Als je hiervan bevrijd bent geeft dat heel veel energie en kunnen er nieuwe paden bewandeld worden.
Het is een van de belangrijkste voorwaarden voor succes en om je doelen te bereiken. Welke invloed heb je er op en wat kun je er zelf aan doen?
Overtuigingen zijn (veelal onbewuste) veronderstellingen die we vasthouden over onszelf en de wereld om ons heen en die we als waar ervaren. Overtuigingen hebben een sterke invloed op je acties en ze bepalen wanneer je iets wel en niet doet. Veel van deze overtuigingen werden gevormd tijdens onze jeugd, maar ook door onze ervaringen en interacties met de wereld om ons heen. Deze beperkende overtuigingen beperken ons succes.
Voorbeelden van veel gehoorde beperkende overtuigingen zijn:
. Ik ben niet slim genoeg (of aantrekkelijk of ervaren, etc.).
. Managers doen niet dat soort dingen.
. Ze zullen mij nooit aannemen voor deze functie.
. Ik ben niet goed genoeg.
Hoe?
Het is niet gemakkelijk om overtuigingen die je een leven lang gehanteerd hebt los te laten en om te zetten naar nieuwe overtuigingen. Toch geef ik je hier een aantal stappen, waarmee je direct aan de gang kunt en waarmee je succes zult hebben.
Hieronder tref je een vier succesvolle stappen om je doelen te bereiken?door jouw beperkende overtuigingen te overwinnen en je potentieel te ontplooien!
1e: Identificeren en herkennen
Herken/ identificeer de beperkende overtuiging(en), die je wilt wijzigen. De overtuigingen waarvan je weet dat ze je tegenhouden om je vleugels uit te slaan. Maak een lijst van overtuigingen die je beperken.

  • Hoe heeft je deze beperkende overtuiging beïnvloed?
  • Welke negatieve gevolgen heb je er van ondervonden?
  • Op welke gebieden van je leven heeft het tot nu toe invloed gehad?
  • Wat kost het mij om deze overtuigingen vast te houden en wat is mijn motivatie op er aan vast te houden?
  • Wat levert het mij op om ze los te laten?
  • Welke redenen heb je om aan jouw beperkende overtuiging vast te houden?

Schrijf het op.
Het vervolgens zeg je tegen je zelf “STOP”.
2e: Bepalen wat je wel ondersteunt.
Maak een bewust keuze dat je wilt veranderen. Beslis hoe je wilt veranderen, wat je wilt worden, hoe je wilt handelen en voelen.
Benoem ik korte positieve woorden wat dat is.
Dus in plaats van “Ik ben niet goed genoeg” zeg je bijvoorbeeld “Ik heb oneindige kwaliteiten” of “ik ben succesvol in wat ik aanpak”.
De kracht van de woorden die je daarbij gebruikt hebben invloed op je succesvol slagen. Zie daarvoor ook mijn eerdere blog?5 tips op jouw woorden kracht bij te zetten
3e) Maak het groot: voelen-horen-zien
Schrijf je nieuwe, positieve overtuiging op en hang het eventueel ergens groot op, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Dit is niet alles; het is belangrijk dat je je zelf nu anders gaat ‘programmeren’. Je kunt het wel zeggen, maar je hersenen moeten opnieuw geprogrammeerd worden. Dat doe je door:

  • het ook daadwerkelijk te voelen.
  • spreek het hardop uit, ook maar anderen.
  • visualiseer, zie het voor je, zie hoe het succes voor je gaat opleveren en hoe het je energie geeft.

Op deze wijze ga je het je eigen maken. Wellicht dat voorwerpen of bepaalde symbolen je daarbij extra steun kunnen bieden.
Bepaal wat voor jou het krachtigst werkt, maar maak het groot!
4e: Herhaal, train en programmeer!
Het is net als bij sporten: je moet ook hier ’trainen’ om het nieuwe gedrag aan te leren en om je zelf te programmeren. Dus herhaal het dagelijks tot het je eigen is! Je zult zien dat het bovenstaande je ondersteunt op krachtige wijze. Maak het ook krachtig en wees in dit proces niet bescheiden voor je zelf.
Veel succes! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van beperkende overtuigingen en vooral over je ervaringen met het afrekenen met jouw beperkende overtuigingen. Wat is jouw grootste inzicht hierbij? Laat het mij weten in het commentaarveld hieronder!

Meer artikelen

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Ik wil niet voor jou werken

Ik wil niet voor jou werken

Lees verder
Peakperformance

Peakperformance Mindset: zó doe je het!

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt