1. Maak een pas op de plaats.

Doorrennen en plannen maken? Doorrennen en doelen stellen? Dat werkt niet.
Wat wel werkt is tijd vrij maken om stil te staan bij de afronding van 2021 en je voor te bereiden op het nieuwe jaar. Daarvoor is het belangrijk dat je liefst een rustige plek op zoekt, die je inspireert. Zet daarbij eventueel muziek op, zodat je heerlijk in flow komt. En ga aan de slag. Mij helpt het altijd om alvast een mooi nieuw notitieboekje klaar te hebben liggen. Daarin schrijf ik al mijn plannen op. Het is nu half januari, dus wellicht heb je dit al gedaan.

2. Kijk terug en rond af.

Voordat je je ambitieuze plannen voor 2022 maakt, is het belangrijk om eerst terug te kijken.
En je zelf een aantal goede vragen te stellen. Die vragen kun je jezelf stellen in het algemeen of
heel specifiek per context. Dus werk, privé, sport, etc. Zoals:
– wat waren mijn hoogtepunten dit jaar?
– waar ben ik trots op?
– waar ben ik dankbaar voor?
– wat heb ik geleerd? Waar heb ik van geleerd?
– op welke vlakken ben ik gegroeid?
– wat heb ik bijgedragen (aan anderen? aan de maatschappij? etc.)

3. Waar sta je nu? Het Wheel of Life.

Voordat we plannen maken, is het goed om te kijken waar je nu staat. Ik gebruik vaak onderstaand “Wheel of Life”. Je maakt als het ware een foto van waar je nu staat. Ik doe dit regelmatig met klanten rond de jaarwisseling. Je hebt 8 sectoren: carrière/werk, financiën, gezondheid/conditie, vrienden & familie, je relatie, persoonlijke groei, hobby’s/recreatie, leef-/woonomgeving. Waar sta je in elk gebied? Je kunt dit overzicht uitprinten, een ‘nul’ zetten in het centrum en een indeling maken naar de rand van 0 tot 10. Geef elke ‘taartpunt’ een cijfer en arceer het gebied.

 

4. Waar wil je naar toe?

Nu schrijf je per gebied op wat je ideale cijfer zou kunnen of moeten zijn. Dat is heel persoonlijk. Voor de een is bijvoorbeeld een 6,5 al een grote stap, voor de ander is een 8 een mooie stip op de horizon. Nu heb je de huidige situatie een cijfer gegeven en je hebt de cijfers in kaart gebracht waar je naartoe wil.

5. Werk een gebied uit

Als volgende stap werk je één gebied uit. Handig is om met één gebied te beginnen en dat concreet te maken.                                                                                               —- Wat kun of moet je doen om naar dat hoogste cijfer te groeien?
– Wat heb je daarvoor nodig?
– Wie kan je daarbij helpen? Denk aan het maken van een afspraak met een vriend, vriendin of een collega. Iemand die je kan helpen om de volgende stappen te
zetten. Of een coach?
– En benoem voor je zelf wat het eerste stapje kan zijn dat je binnen een week kunt zetten op weg naar jouw ideale doel. Zo maak je het klein, eenvoudig en concreet.

Wil je meer lezen over doelen stellen? Lees dan het artikel In 4 stappen implementeer je jouw nieuwe jaar

Uiteraard leer je meer over leiderschap en het opschalen van jouw bedrijf in mijn twee boeken.