PITPACK – In 7 stappen je team versterken

Mijn boek is een paar jaar geleden gelanceerd tijdens een feestelijke boekpresentatie ‘Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership’!
Het boek beschrijft 7 onderwerpen die niet alleen het team versterken, maar ook het eigen leiderschap. Met veel klantvoorbeelden en metaforen uit de sportwereld. Joop Alberda nam het eerste boek in ontvangst. Dat was zó gaaf.

Joop Alberda

Joop is uitgeroepen tot de beste volleybalcoach ter wereld. Hij weet wat het was om een team naar Goud te brengen. Hij won goud op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.
Het Nederlandse publiek koos later dit moment tot hèt sportmoment van de twintigste eeuw.
Daarnaast was hij technisch directeur van het NOC*NSF en begeleidde meerdere bonden naar hun goud.

In 7 Stappen naar Golden Leadership – PITPACK

Wat zijn dan die 7 stappen naar Golden Leadership? Ik licht een tipje van de sluier op.

 1. Phases – Fasen

  Waar sta je met jouw team? Meten is weten. Ik omschrijf hier drie manieren waarop je kunt kijken naar je team en twee daarvan zijn ook meetbaar. Een daarvan is het in kaart brengen van jouw team aan de hand van gedragsstijlen.

 2. Involvement – Betrokkenheid

  Albert Heijn zei ooit: “Als je wil dat je medewerkers betrokken zijn, wees dan betrokken bij jouw medewerkers!” Uiteraard gaat het – ook hier – om tweerichtingsverkeer. Het kennen van jouw medewerkers, het begrijpen van hun werkelijkheid, het tonen van begrip en tijd nemen voor verbinding zijn een aantal factoren die leiden tot verhoging van betrokkenheid.

 3. Trust – Vertrouwen

  Vertrouwen geeft vleugels binnen teams. Belangrijk is dat medewerkers zich veilig voelen binnen hun werkomgeving. Dit wordt ook wel ‘Secure Based Leadership’ genoemd. Als mensen zich veilig voelen, dan wordt er meer initiatief getoond, wordt er sneller geïnnoveerd en worden resultaten nog sneller bereikt.
  Dit hoofdstuk biedt onder meer een ‘SAFE-checklist’:
  Safe-veilig – integriteit, openheid, begrip voor verschillen, zelfvertrouwen.
  Able-kunnen – is jouw kennis op orde? Blijf je je ontwikkelen?
  Familiar – makkelijk in de omgang. In hoeverre neem jij en je teamleden hun verantwoordelijkheid voor hun relaties? En hoe zorgvuldig wordt er gecommuniceerd?
  Energy – energie, een hoog energieniveau draagt bij tot een beter vertrouwen.

 4. Processes – Processen

  Zijn de basisprocessen op orde? De volgende basisprocessen komen aan bod: taakomschrijving en taakverdeling, Code of Honor, structuur van vergaderingen, besluitvorming, kernwaarden en kernwaardengedrag, meeting essentials.

 5. Accountability

  When your teammate looks you in the eye and holds you accountable, that’s the greatest kind of leadership there is”, Doug Collins, Philadelpia 76’ers Coach.
  Accountability is tweerichtingsverkeer. Ben je zelf accountable? En zijn jouw teamleden accountable? In dit hoofdstuk wordt onder andere ingegaan op het belang van scenariodenken met het team, waardoor fouten sneller hersteld kunnen worden.

 6. Communication – Communicatie

  Het zal je niet verbazen dat juiste communicatie het middel is om vorm te geven aan de voorgaande stappen. Dit hoofdstuk besteedt daar veel aandacht aan.
  Hoe creëer je vertrouwen door beter af te stemmen in je communicatie?
  Ben je echt in staat om de ander te behandelen zoals de ander behandeld wil worden? En weet je zo een sfeer van vertrouwen en respect te ontwikkelen?

 7. Key – Sleutel

  Misschien is dit wel een van de grootste uitdagingen van de tijd waarin we leven: hoe houd je jezelf als leider fit? Hoe houd je je energie hoog?
  Hier sta ik stil bij het belang van een ‘peakperformance mindset’ als leider, waarbij ook slaap en voeding een rol spelen.

 

Toegift – Zelfsturende teams

Voor velen een ‘hot item’. Zelfsturende teams zijn niet per se het hoogste niveau van leiderschap. Het omgekeerde geldt wel: áls je kiest voor een zelfsturende organisatie, dan heb je gouden leiderschap nodig. Je leest meer over de uitgangspunten van zelfsturende teams, de valkuilen en een stappenplan.

Wil je meer weten over de PITPACK Methode? Bestel het boek via Managementboek.nl of Bol.com. Gedrukt, als e-boek of als luisterboek.
Of stuur mij een bericht als je het boek door mij wilt laten signeren!

Meer artikelen

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Ik wil niet voor jou werken

Ik wil niet voor jou werken

Lees verder
Peakperformance

Peakperformance Mindset: zó doe je het!

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt