Stop deze stressveroorzakers

Slapen

Kun je stoppen met de tijdverspillers die je stress geven?
We herkennen er allemaal wel een paar: stressveroorzakers. Vaak zijn dat ook onze tijdverspillers. Tijdverspillers zijn de dingen waar je aan het einde van de dag spijt van hebt. En sommige van die tijdverspillers geven ook weer een hoop stress.
Wat accepteer je? En waar besluit je echt mee te stoppen?
Ermee stoppen kan trouwens knap lastig zijn: vaak weet je het wel, maar stoppen, ho maar. Dat vraagt om een andere, meer effectieve gedragsstijl. Voor kleine dingen kun je vragen of een collega of een bekende je er bij wil helpen, voor wat grotere uitdagingen kan een coach je ondersteunen.
Hieronder geef ik je een checklist van veel voorkomende stressveroorzakers. Wellicht handig om eens in de zomer(vakantie) door te nemen en een besluit te nemen waar jij mee gaat stoppen.

Checklist tijdverspillende stressveroorzakers

1. Uitstelgedrag

Er is niets dat meer stress geeft dan de voortdurende, onvoltooide zaken. Of de stress wordt mega groot als we weer op het allerlaatste moment iets moeten afmaken, omdat we al (bijna) te laat zijn. Uitstellen is voor velen het grootste, persoonlijke sabotage onderwerp. Begin met actie nemen, in kleine stapjes.

2. Perfectionisme

Tony Robbins noemt perfectionisme de “laagste standaard”.
Wanneer is goed goed genoeg? Het is vaak een lastige eigenschap om in je eentje vanaf te komen. Perfectionisme leidt tot teleurstelling bij de persoon zelf en bij zijn of haar omgeving.

3. Excuses

Dat wil zeggen dat iemand steeds uitlegt waarom iets nog niet gebeurd is.
Het betekent het niet nemen van eigen verantwoordelijkheid. Mensen die niet of minder naar excuses zoeken vinden altijd een weg om dingen wel te laten gebeuren en doelen wel te bereiken. Zij nemen het heft in eigen hand.

4. Negativiteit

Een negatieve mindset heeft een grote invloed op jou zelf en op jouw omgeving. Het is weinig productief en haalt het energiepeil naar beneden. Een positievere kijk op dingen is aan te leren. Accepteer ook geen negatieve omgevingen of negatieve mensen om je heen. Streef er naar om je zo veel mogelijk te omringen met positieve mensen. Maak daarin keuzes. Het is het verschil tussen de gordijnen dicht houden of de gordijnen open gooien, zodat het licht (het positieve) naar binnen kan.

5. Negatieve uitspraken

Wat zeg je tegen jezelf? Let ook eens op hetgeen je jezelf hoort zeggen. Verandering van woordgebruik (van negatief naar positief) maakt een groot verschil. We kunnen er voor kiezen of we onszelf positief of negatief ‘programmeren’.

6. Zooi, rommel

Er wordt wel eens gezegd dat fysieke rommel in je omgeving ook tot rommeligheid in je hoofd leidt. Regelmatig opruimen geeft letterlijk en figuurlijk ruimte en lucht. Bekijk regelmatig wat je echt gebruikt, orden dat en gooi de rest weg.

7. Spijt van keuzes in het verleden

Je kijkt nu anders naar situaties in je leven dan in het verleden. Alles deed je en doe je met de kennis en de ervaring van dat betreffende moment. En met de intenties die je toen had. Nu kijk je terug naar gebeurtenissen in je leven en hebt misschien spijt van dingen.
Laat het los, het is ballast. En concentreer je op je huidige keuzes en op de toekomstige keuzes in je leven.

8. Middelmatigheid

Doe maar gewoon”. Dat is een typisch Nederlandse uitspraak. Het brengt ons echter niet verder op het gebied van onze uniekheid. Belangrijk is om je af te vragen hoe jij het verschil kunt en wil maken in jouw leven, in je omgeving in de tijd die je gegeven is op aarde. Sla je vleugels uit en vlieg….

9. Angst en onzekerheid

Dit vreet energie. Waar komt het vandaan? En waar heb je invloed op? Van alles wat er in de wereld gebeurt, daar heb je weinig invloed op. Dus laat dat los. Wat minder al het nieuws volgen helpt ook.

10. Tijd tekort

Altijd het gevoel dat je tijd tekort komt? Dat er te veel moet? Dat je steeds achter jezelf aan loopt? Het helpt om op een andere manier met je tijd en tijdsindeling om te gaan. Daardoor krijg je meer overzicht en uiteindelijk meer rust.

Golden Leadership

Welke stressveroorzakers herken je bij je zelf? Welke kun je stoppen?
Golden Leadership betekent ook dat we gedrag dat ons niet ondersteunt stoppen of veranderen. Dat geeft meer rust, overzicht en een betere balans in het leven.
Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om zelf alles te ‘resetten’. Anders had je het toch al gedaan? Oorzaken van deze stressfactoren kunnen ook dieper liggen. Dan is het raadzaam om je er bij te laten ondersteunen.
Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“.

Meer artikelen

Doelen stellen in zakelijke context

Doelen Stellen: Hoe doe je dat effectief?

Lees verder
Burnout

Balanceren tussen groei en burn-out preventie in snelle Scaling-up

Lees verder

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt