Mindset van een leider: zo doe je het!

Mindset: zó doe je het! Hoe dan? is het zo gemakkelijk?

In deze blog sta ik met je stil bij de leiders mindset. Hoe creëer je een mindset die hoort bij een “Golden Leader?”
Zoals je natuurlijk al wist, helpt een ondersteunende mindset je enorm bij en naar je succes, op welk gebied dan ook.
Onlangs bezocht in een training van Wim Hof, de Iceman. Hij verstaat onder mindset dat je zelf de chemie in je lichaam bepaalt. Dat betekent dus dat je op de eerste plaats de macht over jezelf kunt bepalen. Hoe? Onder andere door ademhalingsoefeningen. Ik heb het ervaren, want even later zat ik in een bad met ijsklontjes.
Het is sterk vergelijkbaar met de kennismakingstrainingen van Anthony Robbins, waar je – na een goede voorbereiding – over een straat met hete kolen loopt. Mijn hoofd zegt (nog steeds) “dat kan toch niet?”. En ik heb het toch twee keer ervaren. En vier keer op één dag de Alpe d’Huez op fietsen? Ik heb het gedaan, het kan.

Wat is de lol hiervan?

Het zijn voorbeelden die ons laten zien dat we met een sterke mind heel, heel veel kunnen.
En jij weet toch ook dat die mind ons ook vaak beperkt in je mogelijkheden……
En je hebt ook al eens gehoord dat onze overtuigingen vaak vastgeroeste conditioneringen zijn, of niet?
Inmiddels pas ik al jaren bij mijn klanten – veel business leiders en ondernemers – krachtige mindset technieken toe, die onder meer voortkomen uit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Dat maakt leiders van goed naar geweldig, van ‘good to great’. Dat brengt leiders naar (hun) goud! Vergelijk het met topsporters: allen zijn uitstekend (technisch) getraind, maar het is de juiste mindset die kampioenen creëert!
Ik geef je hierbij 6 basis technieken, die je kunnen helpen om jouw mindset te versterken, die je direct kunt toepassen. Belangrijk is dat je gaat testen wat voor jou het beste werkt. Ik doe dat in begeleidingstrajecten. Het is maatwerk en het is niet zo dat alles voor iedereen direct werkt.

Techniek 1: Ruim op – ruim je shit op!

Ik kan je de mooiste technieken geven, maar als je niet eerst werkt aan datgene dat je tegen houdt, kan at lastig zijn en heeft het geen of minder effect. Dus heb je nog last van niet ondersteunende, beperkende overtuigingen? Ga er mee aan de slag. Lees hiervoor mijn blog “Negatieve emoties? Weg ermee!”

Techniek 2: Modelleren

Ken je iemand die een voorbeeld voor je is? Die een bepaalde eigenschap of vaardigheid heeft? Zo iemand wordt ook wel “rolmodel” genoemd. Denk aan je ouders…meestal waren je ouders je eerste (onbewuste) rolmodellen in je leven. Met modelleren ga je onderzoeken wat iemand bijzonder maakt, want “wat een ander kan, kan jij ook”. Dus onderzoek bijvoorbeeld hoe zij eruit zien, hoe bewegen zij hun lichaam, hoe praten zij, wat zeggen zij, hoe zeggen zij het? En zo voort. Je kunt dit onderzoeken door te observeren of door uit te vragen.

Techniek 3: Future Pace

Je verplaatst jezelf in de toekomst en je ziet je succes.
Dus hoe ziet dat succes of dat moment er voor jou uit? Hoe reageren de mensen om je heen? Wat zeggen zij? Wat zeg je tegen je zelf? Hoe voel je je? Maak dat plaatje heel sterk. En schrijf het op. De officiële omschrijving  is “Fake it untill you make it”. Werk je toe naar een bepaald hoogtepunt in je leven? Zie ook voor je hoe het daarna is en wat het je oplevert!

Techniek 4: Verander je fysiologie

Het veranderen van je fysiologie (of lichaamshouding) heeft misschien wel het allersnelste effect op mindset. Beweging, een andere houding kan instant je gemoedstoestand veranderen. Het creëren en behouden van een positieve gemoedstoestand, een positieve staat, is essentieel voor je leiderschap. Ook als je even weinig energie voelt is dit de sleutel.

Techniek 5: The power of words

Met het gebruik van de juiste woorden en zinnen kun je je mindset van je zelf èn van anderen sterk beïnvloeden. Wat zeg je tegen je zelf en wat zeg je tegen anderen? Vanmorgen hoorde ik nog een ondernemer zeggen “Ik probeer een marketing concept te verkopen”….. Dat gaat dus niet lukken…
Schrap woorden zoals ‘proberen’, er zit echt geen actie in. Meer over de power of words lees je in het artikel “Vijf tips om jouw woorden kracht bij te zetten”.

Techniek 6: Ankeren

Ankeren is een hele krachtige NLP techniek, waarmee een positieve gemoedstoestand snel kan worden opgeroepen. Hoe?

 • denk aan een een goed gevoel dat je en een bepaalde situatie nodig hebt.
 • Herinner je een (krachtig) moment in het verleden dat je dat gevoel had.
 • Sluit je ogen, zie die situatie in detail levendig voor je en intensiveer die ervaring door:
  • het plaatje scherper te maken en dichterbij te halen
  • geluiden er bij op te roepen
  • het gevoel van toen sterker te maken
 • Als het gevoel het meest intens is, maak je een fysieke associatie door een uniek gebaar te maken (bijv. bal je vuist, trek aan je oorlelletje)
 • Als het intense gevoel minder wordt laat je dit ‘anker’ los
 • Herhaal het een aantal keren en test het met verschillende voorbeelden om zo de ervaring sterker te maken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen om een sterke mindset te creëren.
Wil je hieronder jouw ervaring delen?

Meer artikelen

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Ik wil niet voor jou werken

Ik wil niet voor jou werken

Lees verder
Peakperformance

Peakperformance Mindset: zó doe je het!

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt