Peakperformance Mindset: zó doe je het!

Peakperformance

Peakperformance mindset, iedereen heeft het tegenwoordig over ‘de juiste mindset’.
Hoe creëer je een mindset die hoort bij een ‘Golden Leader’?
Zoals je natuurlijk al weet, helpt een ondersteunende mindset je enorm bij en naar je succes, op welk gebied dan ook. Sporters weten dat ook als geen ander: na vallen weer opstaan en doorgaan. Denk dit jaar aan Mathieu van der Poel (wielrennen) en Femke Bol (atletiek). Topsporters winnen op dat laatste stukje: mindset.

Toch wordt er nog niet altijd adequaat op ingespeeld.
Een paar jaar geleden bezocht ik in een training van Wim Hof, de Iceman. Hij verstaat onder mindset dat je zelf de chemie in je lichaam bepaalt. Dat betekent dus dat je op de eerste plaats de macht over jezelf kunt bepalen. Hoe? Onder andere door ademhalingsoefeningen. Ik heb het ervaren, want ik heb bij hem in een bad met ijsklontjes gezeten. Nee, niet 2 seconden, maar zeker 2 minuten.

Het is sterk vergelijkbaar met de kennismakingstrainingen van Anthony Robbins, waar je – na een goede voorbereiding – over een straat met hete kolen loopt. Mijn hoofd zegt (nog steeds) ‘dat kan toch niet’?
En toch heb ik het zelf een inmiddels meerdere keren ervaren. Net zoals het doormidden slaan van een plank, wat ik wel eens met cursisten doe. Hun mindset geeft uiteindelijk de doorslag.
En vier keer in één dag de Alpe d’Huez opfietsen? Ik heb het gedaan, het kan. Niet makkelijk, ik zat er een paar keer echt doorheen. Maar opgeven was geen optie. Die mindset trok mij er doorheen.

Wat is de lol hiervan?

Het zijn voorbeelden die ons laten zien dat we met een sterke ‘mind’ heel veel kunnen. En tegelijkertijd weet je dat die ‘mind’ je ook vaak juist kan beperken in je mogelijkheden.
Je hebt vast al eerder gehoord dat onze overtuigingen vastgeroeste conditioneringen zijn, toch?
Inmiddels pas ik bij mijn klanten – veel business leiders en ondernemers – al jaren krachtige Peakperformance mindset technieken toe, die onder meer voortkomen uit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Dat maakt leiders van goed naar geweldig, van ‘good to great’. Dat brengt leiders naar (hun) goud! Vergelijk het met topsporters, ze zijn allemaal uitstekend (technisch) getraind, maar het is de juiste mindset die kampioenen creëert!
Ik geef je hieronder 6 basistechnieken die je helpen om jouw mindset te versterken en die je bovendien direct kunt toepassen. Belangrijk is dat je gaat testen wat voor jou het beste werkt. Ik doe dat in persoonlijke sessies, want het is maatwerk en niet alles werkt voor iedereen.

Techniek 1 Ruim op – ruim je shit op!

Ik kan je de mooiste technieken geven, maar als je niet eerst werkt aan datgene wat je tegenhoudt, dan wordt het lastig en heeft het geen of minder effect. Dus heb je nog last van beperkende overtuigingen? Ga er mee aan de slag. Lees hiervoor mijn blog ‘Negatieve emoties? Weg ermee!’.

Techniek 2 Modelleren

Ken je iemand die een voorbeeld voor je is? Die een bepaalde eigenschap of vaardigheid heeft? Zo iemand wordt ook wel ‘rolmodel’ genoemd. Denk aan je ouders.  Meestal waren je ouders je eerste (onbewuste) rolmodellen in je leven. Met modelleren ga je onderzoeken wat iemand bijzonder maakt, want ‘wat een ander kan, kan jij ook’. Dus onderzoek bijvoorbeeld hoe zij eruit zien, jouw rolmodellen, hoe bewegen zij hun lichaam, hoe praten zij, wat zeggen zij, hoe zeggen zij het? Enzovoorts. Je kunt dit onderzoeken door te observeren of door uit te vragen.

Techniek 3 Future Pace

Je verplaatst jezelf in de toekomst en je ziet je succes. Hoe ziet dat succes of dat moment er voor jou uit? Hoe reageren de mensen om je heen? Wat zeggen zij? Wat zeg je tegen jezelf? Hoe voel je je? Maak dit beeld heel sterk. En schrijf het op. De officiële omschrijving is ‘Fake it untill you make it’. Werk je toe naar een bepaald hoogtepunt in je leven? Zie ook voor je hoe het daarna is en wat het je oplevert!

Techniek 4 Verander je fysiologie

Het veranderen van je fysiologie (of lichaamshouding) heeft misschien wel het allersnelste effect op mindset. Beweging of een andere houding kan direct je gemoedstoestand veranderen. Het creëren en behouden van een positieve gemoedstoestand, een positieve staat, is essentieel voor je leiderschap. Ook als je even weinig energie voelt, is dit de sleutel.

Techniek 5 The power of words

Met het gebruik van de juiste woorden en zinnen kun je de Peakperformance mindset van jezelf èn van anderen sterk beïnvloeden. Wat zeg je tegen jezelf en wat zeg je tegen anderen? Vanmorgen hoorde ik nog een ondernemer zeggen ‘Ik probeer een marketing concept te verkopen’, tja dat gaat dus niet lukken. Schrap woorden zoals ‘proberen’, er zit echt geen actie in. Meer over de kracht van woorden lees je in mijn blog ‘Vijf tips om jouw woorden kracht bij te zetten’.

Techniek 6 Ankeren

Ankeren is een hele krachtige NLP techniek, waarmee een positieve gemoedstoestand snel kan worden opgeroepen. Hoe?

 1. Denk aan een goed gevoel dat je in een bepaalde situatie nodig hebt
 2. Herinner een (krachtig) moment in het verleden toen je dat gevoel had
 3. Sluit je ogen, zie die situatie in detail levendig voor je en intensiveer die ervaring door:
  • het plaatje scherper te maken en dichterbij te halen
  • er geluiden bij op te roepen
  • het gevoel van toen sterker te maken
 4. Als het gevoel het meest intens is, maak je een fysieke associatie door een uniek gebaar te maken, bijvoorbeeld door een gebalde vuist te maken of aan je oorlelletje te trekken
 5. Als het intense gevoel minder wordt laat je dit ‘anker’ los
 6. Herhaal het een aantal keren en test het met verschillende voorbeelden om zo de ervaring sterker te maken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat doe jij om op de momenten dat je het ‘t hardste nodig hebt in de juiste mindset te komen?
Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership”.
Bewaren

Meer artikelen

Audio Samenvatting van “Mijn Beste Team Ooit!” op Spotify

Lees verder

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Het voorspel…..

Het voorspel…..

Lees verder
Ik wil niet voor jou werken

Ik wil niet voor jou werken

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt